Kolt-Hasselager

Kolt-Hasselager Fællesråd

Nyheder og informationer fra Kolt-Hasselager Fællesråd

Interesseret i kogræsserlaug eller fåregræsserlaug?

I forbindelse med den ny skov (ved enden af Kildeagervænget) er der mulighed for at etablere et såkaldt kogræsserlaug. Ideen er, at de lysåbne arealer ved den ny skov skal holdes lysåbne. Det kan vi sikre ved at afgræsse naturarealerne til gavn for blomster, insekter mv. Uden afgræsning vil arealerne gro til i træer og buske. På den måde bidrager dyrene til at sikre biodiversitet. Dyrene bliver slagtet i efteråret og herefter får dem, der er med i lauget kød til fryseren. Velsmagende kød fra dyr, der har nydt forår og sommer på åbne vidder. Med andre ord – man hilser på maden.
Det er usikkert, hvor mange dyr der bliver plads til – men hvis vi siger fire dyr, så vil man normalt dele dem op i ottendedele. Fire dyr svarer altså til 32 ottendedele. Så vil der typisk være 32 medlemmer af kogræsserlauget.

En kogræsserforening skal stå for indkøb af dyr, slagtning af dyr, tilsyn med dyr, pasning af hegn herunder slåning under tråd.

Gode racer til naturpleje er Angus, galloway, skotsk højlandskvæg og dexter (sidstnævnte er en mindre race, som der godt kan gå lidt flere af). Dyrene græsser hen over sommeren fra 1. maj til ultimo oktober. Dyrene kan sagtens leve af græs og urter på arealerne, så det vil ikke være tilladt at tilskudsfodre, dog vil mineraltilskud være tilladt (det foregår ved, at dyrene har adgang til en mineralsten).

Link til veletablerede kogræsserforeninger til inspiration.

 http://old.dn.dk/Default.aspx?ID=3640

 http://kastedmose.dk/

Vil du gerne være med?

Så kontakt hurtigst muligt Fællesrådet. Vi sørger for at sætte jer i kontakt med hinanden, ligesom kommunen kan give sparring og henvise til eksisterende kogræsserlaug for tips til at komme igang.

Skriv til formand@kolthasselager.dk